Meer leren over online geld verdienen?
Ontdek Hier Hoe Jij Met 4 Uur Werken Per Dag Meer Dan €7.500 P.M Verdiend!
Het is een vraag die zowel freelancers als werknemers in loondienst regelmatig bezighoudt. Verdien je nu meer in loondienst of als zzp’er? Na onderzoek zijn de cijfers voor jou op een rijtje gezet!
Uurtarief en uurloon
Het uurtarief is het eerste wat opvalt bij een zelfstandige of een werknemer in loondienst. Het uurloon van een zelfstandige is hoger dan een werknemer in loondienst. Maar daarmee is natuurlijk niet alles gezegd.
Als zzp’er moet je een uurtarief rekenen om alle kosten van je bedrijf te kunnen dekken. Verzekeringen, pensioen en ook vakantiedagen moeten in rekening worden gebracht. Aan het eind van de rit blijft er een beduidend lager persoonlijk uurloon over. Echter werk je in een vakgebied waar het gemiddelde uurloon hoger ligt, hou je aan het eind netto meer over dan in loondienst. Online kun je op een Gridders slotmachine proberen je geld te verdubbelen.
Hoeveel verdien je meer als zzp’er?
Heel veel mensen zien de toekomst rooskleuriger in als zelfstandige dan als werknemer in loondienst. Je zou denken dat het ook goed moet verdienen als zoveel mensen zzp’er worden. Maar is het echt zo veel wat er overblijft onderaan de streep?
Het uurtarief is verschillend van het inkomen als zzp’er. Bij een werknemer in loondienst spreek je ook over een bruto en netto inkomen. Bij een zzp’er is dit niet anders, er is verschil tussen het uurtarief en het netto inkomen. Een standaard kostenplaatje is er echter niet te maken aangezien elke doelgroep met andere kosten te maken kan krijgen.
Belasting
Als ondernemer krijg je met twee soorten belastingen te maken: inkomstenbelasting en omzetbelasting.
Omzetbelasting is btw die je rekent aan je klanten over de diensten of producten die je levert. Niet over alle werkzaamheden mag je btw rekenen. Deze werkzaamheden zijn vrijgesteld van btw.
Inkomstenbelasting betaal je over de brutowinst van je bedrijf. Als je alle kosten van je omzet afgetrokken hebt, houd je brutowinst over. Hoe meer winst je maakt, hoe meer belasting je betaalt. Het is verstandig een boekhouder in de hand te nemen die dit voor je verzorgt.
Pensioen
Als werknemer in loondienst bouw je pensioen op, echter is dit als zzp’er niet het geval. Dit moet je dus zelf verzorgen. Voor iedereen is de hoogte van het pensioen anders. Je leeftijd speelt hierin een belangrijke rol, de leeftijd dat je met pensioen wilt gaan en het bedrag dat je wilt ontvangen wanneer je met pensioen gaat. Wil je sparen voor je pensioen, dan is de regel dat je het uurtarief met 25% moet verhogen.
Scholing
Ook scholing moet je als ondernemer zelf betalen naast alle andere kosten. Ben je als werknemer in loondienst, declareer je deze kosten aan je werkgever. Als freelancer zijn deze kosten voor eigen rekening. Neem dit ook mee in je uurtarief, de klant profiteert van je expertise wat onderhouden moet worden.
Alle bedrijfsrisico’s draag je als ondernemer zelf voor je onderneming. Het is verstandig om je voor een en ander te verzekeren. Een aansprakelijkheidsverzekering wordt door veel ondernemers gekozen. Natuurlijk is je werk afhankelijk van de verzekeringen die je afsluit. Een loodgieter heeft andere verzekeringen nodig dan een boekhouder.
Investeringen en zakelijke uitgaven
Je krijgt als ondernemer ook te maken met investeringen en eenmalige uitgaven. Bedrijfsmiddelen moet je zelf aanschaffen. Bij een boekhouder volstaat een laptop en wat mappen, terwijl een bouwbedrijf een machinepark nodig heeft.
Daarnaast zijn er ook nog kosten van bankieren, abonnementen, je website en andere kosten. Het zijn geen hele grote kosten, maar vele kleintjes maken ook een grote. Het is goed om al deze kosten inzichtelijk te maken en door te berekenen in het uurtarief.
Aftrekposten voor ondernemers
Ondernemen betekent niet alleen maar kosten maken. Je kunt ook gebruikmaken van een aantal voordelen. Bij de aangifte zijn er bepaalde aftrekposten waar je als ondernemer gebruik van kunt maken, al gelden alle aftrekposten niet voor iedere ondernemer.
De belangrijkste aftrekposten zijn:
- zelfstandigenaftrek
- startersaftrek
- investeringsaftrek
- MKB vrijstelling
- meewerkaftrek
Per branche verschillende inkomens
De verschillen tussen een werknemer in loondienst of een zzp’er kunnen in sommige branches erg klein zijn. Er is weinig mogelijkheid tot onderhandelen wanneer het aanbod groter is dan de vraag. Als freelancer verdien je dan hetzelfde als iemand in loondienst, of nog erger, soms zelfs minder. Een goed voorbeeld is de postbezorging.
Ben je een goede freelancer, dan is deze situatie niet zo belangrijk. Het is natuurlijk wel goed om op de hoogte te blijven van het uurtarief, al speelt je ervaring ook een belangrijke rol. Onderhandel met je opdrachtgever tot je een gewenst uurtarief hebt.
Vrijheid
De meeste zzp’ers houden aan het eind van de streep meer over dan als werknemer in loondienst. Het is wel belangrijk dat je in de gaten houdt wat je uitgeeft en waaraan, maar ook de aftrekposten waar je gebruik van kunt maken.
Als ondernemer is het inkomen niet de enige drijfveer. Voor veel zzp’ ers is de vrijheid, flexibiliteit belangrijker dan wat er onder de streep overblijft aan inkomen. Ook welke opdrachten je aan kunt nemen is je eigen beslissing.
Ontdek Hoe Jij Een Extra Inkomen Kunt Verdienen d.m.v. Affiliate Marketing!
Je hebt net een artikel gelezen over online geld verdienen.
In de video hieronder laat Jacko Meijaard jou zien hoe jij een passief maandelijks inkomen kunt opbouwen!
Iets dat steeds populairder wordt in deze onzekere coronatijden.
Ondertussen verdien ik na 2 jaar hiermee bezig te zijn meer dan €1000 per maand extra bij!
Wil jij ook deze buffer voor jezelf creëren?
Klik op de video hieronder en krijg direct toegang!